Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

CUCUR BADAK

BAHAN-BAHAN

1 biji keledek putih sederhana besar

30 g tepung gandum } diayak

30 g tepung ubi } diayak

¼ camca the garam

minyak untuk menggoreng

Inti:

75 g udang basah

30 g udang kering

2 camca besar kelapa parut putih

2 ulas bawang merah

1 hiris halia

½ biji cili merah

2 biji cili kering } goreng

1 potong kunyit basah } tanpa

½ camca the jintan manis } minyak

½ camca the garam

1 camca the dula

2 camca sedang minyak

2 batang serai

CARA

  1. Siapkan keledek. Bersihkan keledek ( tidak perlu membuang kulitnya ) dan rebus hingga empuk. Bila sudah empuk, tos dan biarkan sejuk.
  2. Siapkan rempah-rempahnya:

a) Goreng cili kering, kunyit dan jintan. Tumbuk rempah yang digoreng sehingga halus.

b) Bersihkan bawang dan serai dan hiris dan ditumbuk lumat. Mayang cili merah

  1. Sediakan bahan intinya. Bersihkan udang, buang kulitnya dan potong dadu. Tinggalkan sebanyak 8 sekor udang ( jangan buang kulitnya ) untuk hiasan. Untuk udang kering, bersihkan dan rendam, dan toskan airnya kemudiah tumbuk sampai halus.
  2. Masakkan intinya:

a) Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan pes rempah yang ditumbuk. Goring hingga berbau. Kemudian masukkan udang, kelapa parut, seraidan bawang yang telah dimayang.

b) Masukkan garam secukup rasa dan goreng sehingga intinya hampir kering. Sejukkan ke dalam pinggan.

  1. Sediakan doh untuk kulit cucur badak.

a) Buangkan kulit dan lecek keledek. Masukkan tepung yang telah diayak dan garam.

b) Uli adunan itu supaya doh sebati dan pejal. Canai doh dan bentukkan doh seperti sosej dan bahaikan kepada 8 bahagian yang sama besar.

c) Canaikan tiap-tiap satu seupaya menjadi bulat dan pipihkan di tengah doh hingga menjadi bentuk sebuah mangkuk. Isikan inti kelapa ke dalam doh ini dan tutup dengan cermat.

  1. Bentukkan kuih itu dari sebelah atas mangkuk dan hiaskan atasnya dengan udang.
  2. Goreng dengan minyak panas sehingga kuning.
  3. Toskan sebelum dihidang dengan pinggan bujur. Hiaskan dengan cili gulung.

No comments: