BAHAN-BAHAN
125 g tepung beras
50 g tepung ubi
½ biji keladi sederhana besar
5 biji bawang merah
1 camca teh bijan
1 liter air
1 pokok daun bawang
1 camca besar lobak asin cincang
3 biji lada merah
1 camca besar udang kering
2 camca besar kacang ditumbuk
garam
minyak
CARA
- Basuh semua sayuran, timbang tepung
- Potong dadu keladi
- Potong daun bawang, hiris bawang, lobak asin, cincang cili dan udang kering.
- Goreng kacang, bijan dan bawang
- Jerangkan pengukus
- Kemudian goring udang kering dan lobak asin hingga berbau wangi
- Buatkan batter dan masukkan keladi tadi ke dalam bater dan kacau semula di atas api hingga pekat sedikit.
- Kemudian masukkan ke dalam loyang yang panas dan kukus hingga masak.
- Hiaskan dengan bawang goreng, daun bawang, lobak asin dan udang kering.
No comments:
Post a Comment