Translate Web Page



Friday, September 29, 2006

KUIH KELADI

BAHAN-BAHAN

125 g tepung beras

50 g tepung ubi

½ biji keladi sederhana besar

5 biji bawang merah

1 camca teh bijan

1 liter air

1 pokok daun bawang

1 camca besar lobak asin cincang

3 biji lada merah

1 camca besar udang kering

2 camca besar kacang ditumbuk

garam

minyak

CARA

  1. Basuh semua sayuran, timbang tepung
  2. Potong dadu keladi
  3. Potong daun bawang, hiris bawang, lobak asin, cincang cili dan udang kering.
  4. Goreng kacang, bijan dan bawang
  5. Jerangkan pengukus
  6. Kemudian goring udang kering dan lobak asin hingga berbau wangi
  7. Buatkan batter dan masukkan keladi tadi ke dalam bater dan kacau semula di atas api hingga pekat sedikit.
  8. Kemudian masukkan ke dalam loyang yang panas dan kukus hingga masak.
  9. Hiaskan dengan bawang goreng, daun bawang, lobak asin dan udang kering.

No comments: