Translate Web Page



Friday, September 29, 2006

SERI MUKA


BAHAN-BAHAN

Lapisan pulut:

170 g beras pulut – rendam semalaman

1 biji kelapa parut putih – ambil 180 ml pati santan dan 145 ml santan kemancar

2 helai daun pandan

sedikit garam

Lapisan atas:

40 g tepung gandum

165 g gula pasir

180 l pati santan

3 biji telur

35 ml air daun pandan pekat

CARA

  1. Panaskan pengukus.
  2. Masukkan pulut ke dalam loyang bersama santan cair, garam dan daun pandan. Kukus sehingga pulut masak. Tekan dan kukus semula.
  3. Kacau gula dan telur sehingga sebati dan masukkan santan
  4. Kacau hingga gula larut dan masukkan tepung. Masukkan air pandan dan kacau rata.
  5. Apabila sebati tapis adunan dengan kain maslin.
  6. Masukkan ke atas bahagian pulut yang telah ditekan dan kukus lagi.
  7. Pastikan api kukusan agark sederhana besar.
  8. Kukus sehingga lapisan atas tidak goyang lagi.
  9. Biarkan sejuk barulah dipotong.
  10. Hidangkan.

No comments: