Translate Web Page



Friday, December 08, 2006

CUCUR UDANG


BAHAN-BAHAN

125 g tepung gandum

½ camct baking powder

1 biji telur

125 ml air

garam

150 g udang sederhana besar – buang kulit dan tinggalkan bahagian ekor sahaja.

1 biji bawang besar – dadu

2 biji cili merah – buang biji dan didadu

1 tangkai daun bawang – dimayang

1 tangkai daun saderi – dimayang

½ kuali minyak untuk menggoreng

Sos cili:

3 ulas cili merah

1 ulas bawang putih

1 cams gula

1 camt garam

½ camt cuka

CARA

  1. Bersihkan dan potong semua sayuran
  2. Sediakan batter

a) Masukkan telur di tengah-tengah tepung

b) Masukkan air perlahan-lahan dan kacau rata untuk menjadi batter pekat

c) Masukkan semua bahan kecuali udang

  1. Panaskan minyak untuk menggoreng.
  2. Panaskan senduk ke dalam minyak. Angkat senduk, masukkan adunan ke dalam senduk dan letakkan udang di tengahnya.
  3. Goreng seketika hingga cucur udang lekang dari senduk.
  4. Sekali-sekala balikkan cucur udang dan goreng lagi dengan api sederhana hingga garing.
  5. Angkat dan toskan,
  6. Kisar cili merah dan bawang putih hingga lumat.
  7. Masukkan di dalam sos pan atau kuali. Tambahkan garam, gula dan cuka,
  8. Masak hingga mendidih
  9. Hidangkan cucur udang bersama sos cili atau kuah kacang.

5 comments:

Mohamad Nazreen said...

sungguh mudah.
Orang bujang pun boleh buat.
Cara penyampaian yang mudah.

Duo Pink Beauty Shop said...

Kalau nk lbh sdp lg...ramas segenggam taugeh masukkan ke dlm tpg tu bersama sedikit ibu roti mauripan. Biarkan sekejap utk bancuhan itu naik.Baunya harum bila di grg n rasanya lg sedap..bole cuba utk rasa yg lebih enak....

Anonymous said...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

Unknown said...

yummy...Thank you

Unknown said...

yummy...Thank you