300 g keledek kuning – dikupas dan dihiris bulat, kukus dan lecek
2 biji telur ayam kecil
140 g gula pasir
2 helai daun pandan
¾ biji kelapa parut putih – perah 350 ml santan
30 g tepung pulut kering – jika perlu
esen kuning
sedikit air mawar
CARA
- Sedaikan keledek.
- Masukkan telur, gula pasir dan daun pandan ke dalam mangkuk adunan dan kacau dengansenduk kayu hingga gula larut.
- Masukkan pati santan sedikit demi sedikit dan tapis.
- Bancuhkan campuran santan sedikit demi sedikit dan tapis.
- Bancuhkan campuran santan bersama keledek hingga rata, tapiskan dengan penapis kasar jika perlu.
- Masukkan tepung pulut dan sedikit pewarna kuning
- Kacau sentiasa di atas api yang sederhana hingga cukup masak dan pekat. Bubuh air mawar, angkat dan hidangkan.
Cara Menghidang:
- Tekan hingga padat ke dalam loyang. Potong megikut suka dan hidang di atas piring.
- Ratakan sehingga 1 ½ tebal di atas piring leper dan sepit permukaannya. Carik-carikan dengan garpu di permukaannya atau paipkan menggunakan piping beg ke dalam mangkuk kertas kecil.
No comments:
Post a Comment