Doh:
150 g tepung pulut
100 ml air
8 helai daun pisang
Inti:
¼ kelapa parut putih
½ keping gula melaka
1 camca besar gula pasir
2 camca besar air
½ camca teh tepung gandum
1 helai daun pandan
Batter:
60 g tepung beras
500 ml santan – ½ biji kelapa
sedikit garam
1 helai daun pandan
CARA
- Cairkan gula dan gula melaka yang diracik dengan 2 camca besar air dalam periuk.
- Masukkan kelapa dan daun pandan.
- Masukkan tepung jagung dan angkat.
- Campurkan air ke dalam tepung pulut dan gaul sehingga dapat doh yang lembut.
- Bahagikan kepada 16 bahagian.
- Ambil satu bahagian doh, golekkan doh membulat, buat lubang pada doh dan masukkan inti. Tutup inti dan golek semula untuk membentuk bulat. Ulangi sehingga habis.
- Tepung beras dibancuh dengan santan dan ditapis. Bubuh sedikit garam dan kacau seperti som-som hingga pekat.
- Layurkan daun pisang dan lapkan.
- Masukkan 1 camca besar adunan som-som di atas daun pisang dan kemudian letakkan 2 doh berinti. Ambil 1 camca teh som-som, tutupkan bahagian doh yang kelihatan dan bungkus dengna daun pisang itu.
- Kukus hingga masak antara 20 – 30 minit di atas api yang sederhana.
- Lap bungkusan daun pisang dan hidangkan.
1 comment:
Casino Site 2021 - Lucky Club Live
Live Casino Online is one of the most trusted and reliable casinos for UK players. The casino is available for desktop and luckyclub.live mobile, web browsers. All the details of the
Post a Comment