¼ cawan tepung kacang hijau.
¾ - 1 bji kelapa parut – dapatkan 125 ml pati dan 375 ml kemancar
60 g gula melaka }
30 g gula pasir } dimasak menjadi sirap
1 helai daun pandan}
125 ml air
sedikit garam
sedikit daun pisang – alas piring
Tahi minyak - hiasan
125 ml santan pekat
½ biji kuning telur – pukul rata
pewarna kuning - jika suka
CARA
- Sediakan tahi minyak
a) Pukul telur sedikit, masukkan pati santan, jerang dan masak di atas api sederhana kuat. Kacau sekali sekala hingga pekat dan bergentel dan keluarkan minyaknya.
b) Angkat dan asingkan tahi minyak dari minyaknya. Minyaknya digunakan untuk sapru di atas koleh.
- Masakkan sirap gula melaka hingga pekat sedikit. Angkat dan tapis dengan kain maslin.
- Bancuh tepung kacang dengan santan kemancar dan bubuh secubit garam.
- Masukkan sirap gula melaka dan kacau rata.
- Jerang dan masak adunan koleh dalam periuk tebal. Sentiasa kacau hingga pekat.
- Angkat dan tuangkan di dalam piring yang beralas daun pisang. Ratakan permukaannya dengan daun pisang atau belakang camca besar yang dicelup dalam minyak.
- Taburkan tahi minyak di atas kuih koleh.
No comments:
Post a Comment