Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

KUIH BAKAR BERLAUK

BAHAN-BAHAN

1 helai daun pandan

70g tepung gandum

190ml santan dari ½ biji kelapa

1 ½ biji telur

garam

20g minyak sapi

2camt rata rempah korma/kari daging

sehiris halia

sehiris lengkuas

1 ulas bawang merah

1 ulas bawang putih

½ batang serai-hiris bulat

1 tangkai daun bawang-mayang halus

1 tangkai daun sup-mayang halus

1 biji cili merah-cincang

sedikit bawang goring-5 ulas bawang merah dimayang digoreng

50g daging/ayam-dicincang

CARA

  1. Ramas telur dan daun pandan,masukkan santan dan garam.Tapis dan masukkan adunan ke dalam tepung dan jadikan bancuhan batter.Rehatkan seketika.
  2. Kisarkan halia,lengkuas,bawang merah,bawang putih dan serai.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.Masukkan pes kari/kurma.
  4. Apabila rempah agak masak,masukkan daging cincang dan sesuaikan rasa.Kemudian angkat.
  5. Tumiskan daun bawang,daun sup dan cili merah dengan minyak sapi.Ketepikan untuk hiasan.
  6. Panaskan petintin yang telah dilenser.Massukkan batter ke dalam petintin,masukkan inti yang telah dimasak.
  7. Bakar dalam oven pada suhu 180 c
  8. Angkat dan hiaskan dengan bahan hiasan dan bahan goring.

No comments: