12 helai daun pandan-untuk bakul/bekas 2.5cm persegi
LAPISAN HIJAU:
15g tepung jagung
200ml air(campur sedikit daun pandan)
50g gula pasir
5biji sengkuang cina-dikupas dan dipotong dadu kecil
LAPISAN ATAS:
10g tepung beras
200ml pati santan
5g tepung
secubit garam
CARA
- Membuat lapisan hijau.
-campurkan tepung jagung dan gula.Bancuh dgn sedikit air.
-masukkan baki air dan jerang atas api perlahan.Sentiasa kacau hingga pekat.
-Masukkan sengkuang cina.Kacau beberapa ketika dan tuangkan ke dalam bekas yg diperbuat drpd daun pandan hingga separuh bekas.
2. Membuat lapisan putih
. –campurkan tepung dengan gula.Bancuh dangan sedikit santan.
-Campurkan baki santan dan jerang atas api perlahan.Kacau hingga
dapat kepekatan yg dikehendaki.
-Tuangkan adunan ke atas hijau tadi
-sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment