Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

TAKO

BAHAN-BAHAN

12 helai daun pandan-untuk bakul/bekas 2.5cm persegi

LAPISAN HIJAU:

15g tepung jagung

200ml air(campur sedikit daun pandan)

50g gula pasir

5biji sengkuang cina-dikupas dan dipotong dadu kecil

LAPISAN ATAS:

10g tepung beras

200ml pati santan

5g tepung

secubit garam

CARA

  1. Membuat lapisan hijau.

-campurkan tepung jagung dan gula.Bancuh dgn sedikit air.

-masukkan baki air dan jerang atas api perlahan.Sentiasa kacau hingga pekat.

-Masukkan sengkuang cina.Kacau beberapa ketika dan tuangkan ke dalam bekas yg diperbuat drpd daun pandan hingga separuh bekas.

2. Membuat lapisan putih

. –campurkan tepung dengan gula.Bancuh dangan sedikit santan.

-Campurkan baki santan dan jerang atas api perlahan.Kacau hingga

dapat kepekatan yg dikehendaki.

-Tuangkan adunan ke atas hijau tadi

-sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk.

No comments: