Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

KUIH DADAR MANIS

BAHAN-BAHAN

125g tepung gandum

220ml air + 1 camca sedang jus daun pandan yg pekat

1 biji telur

sedikit garam

sedikit pewarna hijau

1 camca besar minyak untuk menggoreng

INTI KELAPA:

¼ biji kelapa parut putih

½ keping gula melaka-dicincang

½ camca teh tepung kanji+1 camca teh air

secubit garam

1 camca besar gula pasir

1 helai daun pandan

CARA

  1. Cairkan gula melaka dan gula pasir.Masukkan garam,kelapa dan daun pandan.
  2. Masak seketika,masukkan bancuhan tepung kanji dan masak lagi sehingga kering.
  3. Angkat dan sejukkan di dalam pinggan.
  4. Sediakan batter dengan mengadun telur,air,garam dan jus pandan.
  5. Rehatkan sebentar.
  6. Panaskan kuali leper atas dapur lenserkan minyak,masukkan ¾ batter ke dalam kuali leper.Angkat kuali dan pusingkan supaya batter sama rata.
  7. Biarkan masak sehingga lekang dan sedikit kekunigan di bahagian bawahnya.
  8. Angkat dan letakkan dadar di atas dulang.
  9. Letakkan inti di tengah dadar secara memanjang,lipat sedikit pada kedua belah tepinya dan gulung dengan kemas
  10. Hidangkan.

No comments: