125g tepung gandum
220ml air + 1 camca sedang jus daun pandan yg pekat
1 biji telur
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
1 camca besar minyak untuk menggoreng
INTI KELAPA:
¼ biji kelapa parut putih
½ keping gula melaka-dicincang
½ camca teh tepung kanji+1 camca teh air
secubit garam
1 camca besar gula pasir
1 helai daun pandan
CARA
- Cairkan gula melaka dan gula pasir.Masukkan garam,kelapa dan daun pandan.
- Masak seketika,masukkan bancuhan tepung kanji dan masak lagi sehingga kering.
- Angkat dan sejukkan di dalam pinggan.
- Sediakan batter dengan mengadun telur,air,garam dan jus pandan.
- Rehatkan sebentar.
- Panaskan kuali leper atas dapur lenserkan minyak,masukkan ¾ batter ke dalam kuali leper.Angkat kuali dan pusingkan supaya batter sama rata.
- Biarkan masak sehingga lekang dan sedikit kekunigan di bahagian bawahnya.
- Angkat dan letakkan dadar di atas dulang.
- Letakkan inti di tengah dadar secara memanjang,lipat sedikit pada kedua belah tepinya dan gulung dengan kemas
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment