Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

KUIH LAPIS

BAHAN-BAHAN

85g tepung beras kering

25g tepung sagu ubi

135ml santan}

270ml santan kemancar }drpd ½ biji kelapa

110g gula pasir

1 helai daun pandan

garam

pewarna merah

esen ros/pandan-jika perlu

gunakan loyang 17 ½ cmx17 ½ cm

CARA

  1. Bancuhkan kedua-kedua tepung dengan santan pekat
  2. Masukkan sirap kacau hingga sebati
  3. Tapis dengan kain maslin.
  4. Bagi adunan kepada dua bahagian,merah dan putih
  1. Panaskan loyang didalam pengukus & masukkan sesenduk adunan putih ke dalam loyang.
  2. Apabila masuk pula adunan merah hingga masak.
  3. Ulang hingga habis.
  4. Lapis yang akhir hendaklah berwarna merah samar yg lebih tua daripada lapisan merah samar yang lain.
  5. Bila masak biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong.

No comments: