Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

KUIH KERIA PEDAS

BAHAN-BAHAN

140 g keledek parut

secubit serbuk penaik

30 g tepung gandum

20 ml air

30 g kelapa parut

Bahan untuk digiling:

15 g udang kering – direndam

2 ulas bawang merah

½ ulas bawang putih

2 biji cili merah – dibuang bijinya

sehiris lengkuas

sebatang serai

¼ camca teh rata kunyit

CARA

  1. Gaul semua bahan dengan rata melainkan tepung dan srbuk penaik
  2. Masak di atas api sederhana hingga menjadi kental
  3. Uli bahan tersebut dengan tepung dan serbuk penaik sehingga licin dan tidak lekit. Panaskan minyak dalam kuali.
  4. Torak setebal 1 ½ cm dan terap dengan penerap donut.
  5. Bila minyak panas, goreng dengan api sederhana sehingga masak
  6. Tos dan hidangkan.

No comments: