Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

KUIH KERIA

BAHAN-BAHAN

1 buku keledek sederhana – rebus }

30 g tepung ubu } untuk doh kental

30 g tepung gandum – diayak

1 camca besar air jika perlu

60 g gula pasir

½ kuali minyak untuk menggoreng

CARA

  1. Berus dan bersihkan keledek. Rebus tanpa dibuang kulitnya hingga masak dan empukk.
  2. Buangkan kulit keledek dan lecekkan keledek di dalam mangkuk adunan.
  3. Masukkan tepung dan gaulkan. Tambahkan air jika perlu dan ulikan lagi menjadi doh yang kental.
  4. Gulungkan doh di atas papan canai seupaya menjadi sosej panjang dengan diameter berukuran 2.5 cm dan bahagikan kepada 8 bahagian yang sama besar.
  5. bentukkan tiap-tiap satu bahagian menjadi bulat dan ratakan sedikit. Buatkan lubang di tengah bahagian yang rata dengan hujung jari atau hujung senduk kayu. Kemaskan semula bentuknya.
  6. Ulangi proses yang sama pada bahagian doh selebihnya.
  7. Panaskan minyak anggaran ½ kuali. Sediakan bekas pengetus yang beralas kertas penyerap minyak.
  8. Goreng kuih sehingga kuning dan angkat ke dalam pengetus.
  9. Tapiskan minyak daripada kuali ke dalam periuk.
  10. Gunakan kuali untuk menyediakan gula saduran. Bubuh gula dan air. Masak air gula sehingga betul-betul pekat.
  11. Masukkan kuih ke dalamnya dan gaulkan rata-rata di dalam air gula pekat itu.
  12. Kecilkan api dan terus mengacaunya sehingga air gula berhablur.
  13. Keluarkan dari kuali, sejukkan dan hidangkan dalam pinggan.

No comments: