Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

KUIH KOCI

BAHAN-BAHAN

Dadih:

125 ml santan pekat – daripada ¼ biji kelapa

1 camca besar minyak

1 helai daun pandan

tepung ubi / jagung

garam

Doh:

125 g tepung pulut

100 ml santan cair daripada kelapa dadih

9 helai daun pisang

Inti:

¼ kelapa parut putih

½ keping gula melaka

1 camca besar gula pasir

2 camca besar air

½ camca teh daun pandan

CARA

  1. Cairkan gula dan gula melaka yang diracik dengan 2 camca besar air dalam periuk
  2. Masukkan kelapa dan daun pandan.
  3. Masukkan tepung jagung dan angkat
  4. Campurkan santan ke dalam tepung pulut dan gaul sehingga dapat doh yang lembut.
  5. Bahagikan kepada 8 bahagian
  6. Masukkan inti dalam adunan.
  7. Masukkan adunan yang berinti dalam daun pisang, masukkan dadih dan balut dengan kemas.
  8. Kukus sehingga masak.

No comments: