Dadih:
125 ml santan pekat – daripada ¼ biji kelapa
1 camca besar minyak
1 helai daun pandan
tepung ubi / jagung
garam
Doh:
125 g tepung pulut
100 ml santan cair daripada kelapa dadih
9 helai daun pisang
Inti:
¼ kelapa parut putih
½ keping gula melaka
1 camca besar gula pasir
2 camca besar air
½ camca teh daun pandan
CARA
- Cairkan gula dan gula melaka yang diracik dengan 2 camca besar air dalam periuk
- Masukkan kelapa dan daun pandan.
- Masukkan tepung jagung dan angkat
- Campurkan santan ke dalam tepung pulut dan gaul sehingga dapat doh yang lembut.
- Bahagikan kepada 8 bahagian
- Masukkan inti dalam adunan.
- Masukkan adunan yang berinti dalam daun pisang, masukkan dadih dan balut dengan kemas.
- Kukus sehingga masak.
No comments:
Post a Comment