100 g tepung beras
100 g tepung sagu
200 g gula pasir
360 ml santan pekat }
250 ml santan cair } dari 1 biji kelapa
pewarna hijau
pewarna kuning
CARA
- Menyediakan batter:
a) Ayak semua tepung. Larutkan gula ke dalam santan cair dengan memanaskannya suam-suam.
b) Buat lubang di tengah tepung dan masukkan cecair gula sedikit demi sedikit kemudian masukkan kesemua santan segar.
- Menyediakan kuih lapis:
a) Bahagikan batter kepada 3 bahagian.
b) Bahagian pertama warnakan kuning, bahagian kedua warnakan hijau dan bahagian ketiga biarkan putih.
- Mengukus kuih
a) Panaskan loyang di dalam pengukus yang telah mendidih airnya.
b) Masukkan 3 camca besar lapisan putih dan kukus sehingga masak.
c) Masukkan 3 camca besar lapisan kuning dan kukus lagi.
d) Masukkan 3 camca besar lapisan hijau hingga masak, lakukan seterusnya sehingga ke semua batter habis.
- Menghidang
a) Hidangkan di atas pinggan bulat berlapiskan daun pisang.
No comments:
Post a Comment