Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

KUIH LAPIS NYONYA

BAHAN-BAHAN

100 g tepung beras

100 g tepung sagu

200 g gula pasir

360 ml santan pekat }

250 ml santan cair } dari 1 biji kelapa

pewarna hijau

pewarna kuning

CARA

  1. Menyediakan batter:

a) Ayak semua tepung. Larutkan gula ke dalam santan cair dengan memanaskannya suam-suam.

b) Buat lubang di tengah tepung dan masukkan cecair gula sedikit demi sedikit kemudian masukkan kesemua santan segar.

  1. Menyediakan kuih lapis:

a) Bahagikan batter kepada 3 bahagian.

b) Bahagian pertama warnakan kuning, bahagian kedua warnakan hijau dan bahagian ketiga biarkan putih.

  1. Mengukus kuih

a) Panaskan loyang di dalam pengukus yang telah mendidih airnya.

b) Masukkan 3 camca besar lapisan putih dan kukus sehingga masak.

c) Masukkan 3 camca besar lapisan kuning dan kukus lagi.

d) Masukkan 3 camca besar lapisan hijau hingga masak, lakukan seterusnya sehingga ke semua batter habis.

  1. Menghidang

a) Hidangkan di atas pinggan bulat berlapiskan daun pisang.

No comments: