- 3 biji terung panjang
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 2 cawan santan pekat
- 1btg kulit kayu manis
- 1 biji bunga lawang
- 2 biji bunga cengkih
- 2 sudu besar udang kering
- 2 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah/ 1/2 biji bawang besar
- minyak untuk menumis
- 3-4 biji belimbing buluh(optional)
- 3-4 biji lada hijau(optional)
- 1/4 keping gula melaka
- garam secukup rasa
CARA
- Kisar bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
- Terung dipotong 2 dan setiap bahagian tu belah 4 tapi jgn sampai terputus
- Tumis bahan kisar dengan rempah kari , kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan, biarkan sampai mendidih.
- Kemudian masukkan terung, belimbing, lada hijau, garam dan gula melaka. Masak sehingga kuah pekat.
No comments:
Post a Comment