Translate Web Page



Friday, December 08, 2006

AYAM PERCIK

BAHAN-BAHAN

1 sekor ayam yang dipotong 4

1 1/2 cawan santan pekat

2 biji bawang putih

1 labu bwg besar

2 cm halia

2 batang serai

1 camca kecil ketumbar

1/2 camca kecil jintan putih

1/2 cawan tepung beras

sedikit air asam jawa@asam keping

cili kering (optional... kalau nak kuah merah)

garam dan gula secukup rasa

CARA

  1. Kisar bawang,halia,serai, ketumbar,jintan..perap selama ½ jam.
  2. Masukkan ayam yang telah diperap bersama tepung beras yang digaul sekali dengan santan beserta bahan lain ke dalam periuk dan masak sehingga ayam agak-agak ¾ masak dan kuah agak pekat.
  3. Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dalam loyang pembakar.
  4. Bakar dalam oven dengan suhu 200 darjah dlm ½ jam atau agak keperangan.
  5. Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi dan hias mengikut selera masing-masing.

No comments: