1 sekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa@asam keping
cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa
CARA
- Kisar bawang,halia,serai, ketumbar,jintan..perap selama ½ jam.
- Masukkan ayam yang telah diperap bersama tepung beras yang digaul sekali dengan santan beserta bahan lain ke dalam periuk dan masak sehingga ayam agak-agak ¾ masak dan kuah agak pekat.
- Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dalam loyang pembakar.
- Bakar dalam oven dengan suhu 200 darjah dlm ½ jam atau agak keperangan.
- Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi dan hias mengikut selera masing-masing.
No comments:
Post a Comment