BAHAN-BAHAN
180 g beras pulut – direndam semalaan atau selama 6 jam
½ biji kelapa parut – diperah 250 ml santan
½ camca the garam
8 helai daun pisang yang dilayur bersaiz 15cm X 20cm
Inti:
½ biji kelapa parut putih – kelapa yang dibuang kulit arinya
¼ keeping gula melaka – diracik
30 g gula pasir
2 camca besar air
1 helai daun pandan
CARA
- Masak air anggaran ½ periuk pengukus.
- Basuh pulut dan toskan. Masukkan dalam dulang pengukus. Kacau selama 10 minit.
- Masukkan santan dan kacau rata. Kukus lagi hingga pulut masak selama kira-kira 20 – 25 minit.
- Sediakan inti kelapa. Cairkan gula di atas api sederhana agar tidak hangus.
- Masukkan kelapa dan daun pandan. Masak hingga adunan lembut dan kering.
- Keluarkan dari kuali dan biarkan ianya sejuk.
- Sediakan kuih. Senduk 1 camca besar ulut ke atas daun pisang. Bubuh 1 camca teh inti ke atas pulut. Bungkuskan kuih itu. Ulang hingga pulut dan intinya habis. Gunakan acuan lompang. Letakkan sedikit daun pisang. Letakkan inti dan amsukkan pulut.
- Tarik keluar daun pisang bersama pulut dan inti.
- Hidangkan dalam pinggan hidang.
No comments:
Post a Comment