Translate Web Page



Friday, September 29, 2006

PULUT INTI


BAHAN-BAHAN

180 g beras pulut – direndam semalaan atau selama 6 jam

½ biji kelapa parut – diperah 250 ml santan

½ camca the garam

8 helai daun pisang yang dilayur bersaiz 15cm X 20cm

Inti:

½ biji kelapa parut putih – kelapa yang dibuang kulit arinya

¼ keeping gula melaka – diracik

30 g gula pasir

2 camca besar air

1 helai daun pandan

CARA

  1. Masak air anggaran ½ periuk pengukus.
  2. Basuh pulut dan toskan. Masukkan dalam dulang pengukus. Kacau selama 10 minit.
  3. Masukkan santan dan kacau rata. Kukus lagi hingga pulut masak selama kira-kira 20 – 25 minit.
  4. Sediakan inti kelapa. Cairkan gula di atas api sederhana agar tidak hangus.
  5. Masukkan kelapa dan daun pandan. Masak hingga adunan lembut dan kering.
  6. Keluarkan dari kuali dan biarkan ianya sejuk.
  7. Sediakan kuih. Senduk 1 camca besar ulut ke atas daun pisang. Bubuh 1 camca teh inti ke atas pulut. Bungkuskan kuih itu. Ulang hingga pulut dan intinya habis. Gunakan acuan lompang. Letakkan sedikit daun pisang. Letakkan inti dan amsukkan pulut.
  8. Tarik keluar daun pisang bersama pulut dan inti.
  9. Hidangkan dalam pinggan hidang.

No comments: