Translate Web Page



Friday, September 29, 2006

PULUT PANGGANG










BAHAN-BAHAN

170 g beras pulut – rendam semalaman

½ biji kelapa parut ( diambil 2 camca besar untuk inti, bakinya ambil 135 ml santan)

½ camca teh garam

2 helai daun pandan

8 helai daun pisang ( bersaiz 15 cmX13 cm setiap satu)

16 batang lidi yang panjangnya 2.5cm setiap satu

Inti:

60 g udang hidup – cincang halus

10 g / 1 camca besar udang kering – tumbuk halus

2 camca besar kelapa parut putih

1 ulas bawang putih }

4 ulas bawang merah }

½ batang serai dihiris halus } kisar halus

½ camca teh rata jintan manis }

2 biji cili merah }

serbuk kunyit

2 camca teh gula pasir

1 camca besar minyak

garam secukup rasa

CARA

  1. Panaskan pengukus
  2. Alas loyang dengan daun pandan, masukkan pulut yang telah ditoskan. Masukkan santan dan garam.
  3. Kukus pulut hingga masak dan lembut.
  4. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dn goreng hingga agak kering.
  5. Masukkan kelapa dan bahan perasa. Goreng lagi sehingga hampir kering. Sesuaikan rasa dan angkat.
  6. Bahagikan pulut keapda 6 – 8 bahagian.
  7. Letakkan satu bahagian pulut atas daun pisang, leperkan dan letakkan intinya secara memanjang. Gulungkan ketat dengan semat kedua-duanya dengan lidi.
  8. Buat begitu hingga pulut habis.
  9. Grilkan sehingga garing
  10. Hidangkan selepas dikemaskan dengan menggunting daun dikedua-dua belah.

No comments: