Translate Web Page



Friday, December 08, 2006

AYAM MASAK MERAH

BAHAN-BAHAN

½ ekor ayam

garam kunyit

1 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

½ cawan sos cili

½ cawan sos tomato

½ cawan kicap

2 sudu besar sos tiram

sedikit air

1cm halia

3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas

CARA

  1. Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit. Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
  2. Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
  3. Ambil 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
  4. Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.

No comments: