2 cawan beras
¼ bawang besar
2 sudu mentega
sehelai daun pandan
2 kiub ayam
madu
kicap pekat
½ ekor ayam
1 sup bunjut adabi
sos tiram
½ sudu serbuk lada putih
½ inci halia
3 ulas bawang putih
Hiasan
daun bawang
daun sup
bawang goreng
daun salad/timun
CARA
- Bersih ayam. Potong ikut suka
- Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
- Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
- Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambi1 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
- Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
- Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment