Translate Web Page



Friday, December 08, 2006

NASI AYAM MADU

BAHAN-BAHAN

2 cawan beras

¼ bawang besar

2 sudu mentega

sehelai daun pandan

2 kiub ayam

madu

kicap pekat

½ ekor ayam

1 sup bunjut adabi

sos tiram

½ sudu serbuk lada putih

½ inci halia

3 ulas bawang putih

Hiasan

daun bawang

daun sup

bawang goreng

daun salad/timun

CARA

  1. Bersih ayam. Potong ikut suka
  2. Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
  3. Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
  4. Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambi1 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
  5. Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
  6. Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi
  7. Sedia untuk dihidang.

No comments: