3 biji telur
100 g gula pasir
15 g mentega cair
santan pekat – 100 ml } campur 2 cawan
100 ml air }
pewarna hijau – 3 titik
2 titik perasa pandan
secubit garam
1 camca besar bijan
Persediaan awal:
Gris acuan tembaga dengan minyak, alas dengan kertas minyak, ayak tepung, ketuhar dipanas dan acuan dipanaskan. Goreng tanpa minyak bijan.
CARA
- Kacau telur dengan gula dan enjut hingga kembang. Masukkan tepung gandum, kacau rata.
- Masukkan mentega cair, garam, perasa, pewarna dan santan. Tapiskan adunan, baru dituang ke dalam acuan adunan. Bakar di dalam ketuhar bersuhu sederhana iaitu 160 C selama 45 minit.
- Kecilkan suhu ketuhar, masak lagi 15 minit.
- Keluarkan acuan dari ketuhar dan sejukkan acuan.
- Potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment