Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

KUIH BAKAR

BAHAN-BAHAN

3 biji telur

100 g gula pasir

15 g mentega cair

santan pekat – 100 ml } campur 2 cawan

100 ml air }

pewarna hijau – 3 titik

2 titik perasa pandan

secubit garam

1 camca besar bijan

Persediaan awal:

Gris acuan tembaga dengan minyak, alas dengan kertas minyak, ayak tepung, ketuhar dipanas dan acuan dipanaskan. Goreng tanpa minyak bijan.

CARA

  1. Kacau telur dengan gula dan enjut hingga kembang. Masukkan tepung gandum, kacau rata.
  2. Masukkan mentega cair, garam, perasa, pewarna dan santan. Tapiskan adunan, baru dituang ke dalam acuan adunan. Bakar di dalam ketuhar bersuhu sederhana iaitu 160 C selama 45 minit.
  3. Kecilkan suhu ketuhar, masak lagi 15 minit.
  4. Keluarkan acuan dari ketuhar dan sejukkan acuan.
  5. Potong dan hidangkan.

No comments: