Translate Web Page



Thursday, December 07, 2006

RENDANG KASTURI

BAHAN-BAHAN

50 g kacang hijau – basuh dan rebus sehingga empuk

20 g gula pasir

25 g kelapa parut

2 camca teh tepung sagu

Batter sadur:

25 g tepung beras basah

10 g tepung gandum

garam secukup rasa

air secukupnya

1 camt gula pasir

beberapa titik air kapur

CARA

  1. Menyediakan batter. Campurkan kesemua bahan kecuali air dan air kapur.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan beberapa titik air kapur.
  3. Menyediakan doh kacang hijau. Basuh dan rebus kacang hijau sehingga empuk.
  4. Masukkan gula, masak hingga kering.
  5. Masukkan kelapa parut dan tepung sagu. Kacau hingga rata.
  6. Bahagikan kepada 6 – 7 bahagian, bulat dan leperkan.
  7. Menyediakan rendang kasturi. Panaskan minyak dalam kuali, bila minyak panas celup kacang hijau dalam batter dan goreng.
  8. Bila rendang kasturi sudang garing, angkat, toskan dan hidangkan.

No comments: