50 g kacang hijau – basuh dan rebus sehingga empuk
20 g gula pasir
25 g kelapa parut
2 camca teh tepung sagu
Batter sadur:
25 g tepung beras basah
10 g tepung gandum
garam secukup rasa
air secukupnya
1 camt gula pasir
beberapa titik air kapur
CARA
- Menyediakan batter. Campurkan kesemua bahan kecuali air dan air kapur.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan beberapa titik air kapur.
- Menyediakan doh kacang hijau. Basuh dan rebus kacang hijau sehingga empuk.
- Masukkan gula, masak hingga kering.
- Masukkan kelapa parut dan tepung sagu. Kacau hingga rata.
- Bahagikan kepada 6 – 7 bahagian, bulat dan leperkan.
- Menyediakan rendang kasturi. Panaskan minyak dalam kuali, bila minyak panas celup kacang hijau dalam batter dan goreng.
- Bila rendang kasturi sudang garing, angkat, toskan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment