Inti:
¼ batang timun
½ keeping tauhu dan goring
1/6 sengkuang kecil – juliennie
1/3 batang lobak
2 helai daun sadri / bawang
30 g udang – buang kulit dan dadu
2 camb taugeh – buang ekor
3 ulas bawang merah minyak
garam
gula
lada sulah
Batter:
75 g tepung gandum
15 g tepung beras / jagung
1 biji telur
150 ml air
Sos cili:
2 biji lada merah
1 camb sos tomato
1 ulas bawang putih
CARA
- Sediakan inti
a) Panaskan minyak, masukkan bawang dan udang
b) Masukkan sengkuang. Lobak, timun dan taugeh
c) Masukkan tauhu
d) Masukkan garam, lada sulah, angkat dan toskan inti.
- Sediakan sos cili.
a) Kisar semua bahan
b) Sesuaikan rasa
- Sediakan batter
a) Masukkan telur ke dalam tepung, masukkan air sedikit demi sedikit, kacau dan dapatkan adunan yang licin.
b) Panaskan acuan sehingga cukup panas dalam minyak yang penuh dan celupkan ke dalam batter.
c) Goreng sehingga garing dan angkat
d) Masukkan intinya
e) Letakkan sos apabla hendak dihidangkan atau dihidangkan secara berasingan bersama sos.
No comments:
Post a Comment